Project Piper Wai Renovation: Before & After

Hey guys!  Wow 2018 has been off to a roaring start.  In case you missed it on instagram, we announced we will be moving our offices to the Bok Building.  Much more to come on that, I promise.  In the meanwhile- feel free to peruse the building’s site HERE.  It used to be an old vocational high school near Passyunk, South Philadelphia and has been given a second life as studio spaces for makers, entrepreneurs and lots of awesome creative types.  I am extremely excited for this new chapter for DM and look forward to having our Main Line, City and New Jersey clients visit us in the new showroom!

***

This week we have a fun Before & After that was a collaboration with a young first time home buyer. My clients had recently purchased a row house in the Italian market and were looking to make it their own. We were tasked with gut renovations of the kitchen and master bathroom as well as reworking the whole first floor layout and finding a new home for the laundry.  We eventually sourced furniture to help with finish of the rooms. We were asked to keep it clean, modern, cozy, bright with a healthy dose of anything on the teal spectrum.  Teal- being my client’s own brand‘s signature color- was a great inspiration point for us and we used it in darker and lighter shades.  A little goes a long way when it comes to color and I think we struck a nice balance here.

BEFORE

AFTER

 

Our first order of business was to take down the wall between the living room and dining room.  This helped open things up and made the space feel much larger. We were also able to add a coat closet (why do older Philadelphia rowhomes rarely have coat closets?!?) and built-in shelving in the living room. Next, we removed the trim going into the kitchen, making the opening feel more modern and as wide as possible. We investigated taking down the wall between the kitchen and living area, but being that it was a thick bearing wall we opted to leave it in to keep the budget in check and also to maximize storage in the kitchen.  We worked with Bryan Buono for construction on this project. Buono Construction Group did a great job turning our plans into reality!

BEFORE

AFTER

The kitchen is a very narrow space! Previously there was very little storage and virtually NO work counters. We reworked the layout into a galley style kitchen featuring a double oven, industrial range hood, custom white cabinets and quartz countertops. We included a dedicated pantry and finished off with a gorgeous teal glass backsplash.

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

 

Finally, up on the third floor, we completely reworked the master suite. We were able to reclaim space from a previously unused vestibule area and turn it into a much larger master bathroom. The new  bathroom includes a soaking tub and dedicated laundry space (hallelujah!!!). We reworked the bedroom walls to include two (read: 2!!!!!) new closets and a few more inches to include a larger bed and dresser.

FLOORPLAN

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

 

Thanks so much to our awesome clients Jess & Marc for trusting us with this project!

This outtake of Velma is for you guys!

 

  • – – – –

Photography by  Joe DiDario

General Construction by Buono Construction Group

  1. Robin

    Gorgeous, and the new kitchen layout is brilliant!

  2. Vanessa

    Well done Naomi, it’s beautiful!

  3. Monika

    Wow! This is a massive reno! Well done; it’s so… fresh and airy and modern–without being prissy. Love the kitchen!

Leave a Comment